КАДА ЈЕ СВЕ РУСИЈА ПОМОГЛА СРБИЈИ И ШТА СЕ ДОГОДИЛО 1999. ГОДИНЕ?


Rusija kolaz

 

Глас Отаџбине

1) Свети Сава је постао монах захваљујући монаху Русу који га је одвео на Свету Гору и замонашио га у руском манастиру светог Пантелејмона.

2) Читав период турске владавине представници српске Цркве и српског народа упућују посланике ка рускоме цару тражећи материјалну или финансијску помоћ и заступање код турског султана ради заштите народа и светиња, што су Срби и добијали.

3) Toком целог 18. века, све до средине 19. века Србима који живе у аустријској монархији (Српска Војводина и Крајина) стиже помоћ у виду црквене литературе, књига, уџбеника као и наставног кадра за српске школе које Срби нису имали, будући да је Аустријска царевина бранила штампање српских књига, али и вршила притисак да буде што мање српских образовних институција на својој територији.

4) Од средине 18. века велики број Срба из Аустрије и Турске добија право да се насели на територију Руске царевине и тамо настави живот добијајући земљу и посао, без бојазни да ће неко вршити притисак на њих да промени веру. Хиљаде Срба је отишло у Русију и засновало две аутономне јединице (територија данашње источне Украјине) – Славјаносербија и Новосербија.

 

New_serbia_slavo_serbia5) У Првом српском устанку, Русија је, као помоћ Румунима и Србима, објавила рат Турској и послала своју војску у рат против Турака на страни српских устаника. Постигнути су велики заједнички успеси. Руски цар Александар Први Романов обећава Карађорђу да ће, када прође опасност од Наполеоновог напада на Русију, свим средствима помоћи Србију и обновити је.

6) У другом српском устанку Русија није учествовала са својом војском као помоћ српским устаницима, али није ни било потребно, јер је после овог устанка питање Србије решавано више дипломатским путевима заступањем Русије и услед турског страха од руске војне интервенције, Срби су добили аутономију од које се после кренуло ка стварању савремене српске државе. Победом руске војске над Турском и преговорима између те две државе, Србија добија два хатишерифа којима је фактички уништена реална турска власт у Србији.

7) У периоду од 1833. године до Балканских ратова, Русија је водила дипломатску борбу за Србију, што у смислу њеног признања као посебне државе, а што у смислу борбе за проширење њених територија.

8) У Балканским ратовима (Другом) Русија је посредовала између Србије и Бугарске чијим је интересима желела да унесе неопходну равнотежу.

1525515_1408178472778314_2068908206_n9) ПРВИ СВЕТСКИ РАТ – Први светски рат је најочитији пример руске љубави за Србе и Србију. Наиме, у периоду када је за Русију било најнеповољније, услед економске и, пре свега, војне слабости, али и унутрашњих нерешених проблема, она објављује рат двема тадашњим суперсилама – Немачкој и Аустроугарској, ИЗ ЈЕДНОГ ЈЕДИНОГ РАЗЛОГА – ЖЕЉИ ДА СПРЕЧИ АУСТРОУГАРСКО И НЕМАЧКО УНИШТЕЊЕ СЛАБАШНЕ СРБИЈЕ, која је, вишеструко војно и економски ослабљена, будући да је тек изашла из два велика рата против Турске и Бугарске од којих се није успела ни мало опоравити.

РУСИЈА ЈЕ, ПРИТЕКАВШИ У ПОМОЋ СРБИМА, ИЗГУБИЛА, ОСИМ ДВА – ТРИ МИЛИОНА ВОЈНИКА ПОГИНУЛИХ У РАТНИМ СУКОБИМА, ЈОШ И СВОЈУ СОПСТВЕНУ ЦАРЕВИНУ И ЦАРСКУ ПОРОДИЦУ, јер су бољшевици, искористивши ситуацију и слабост државе, направили државни преврат, укинули Царевину и масакрирали царску породицу. Остаће забележене речи руског цара Николаја Другог Романова, изречене током здравице пред представницима европских држава неколико недеља пред почетак Првог светског рата: „ПОДИЖЕМ ОВУ ЧАШУ У ЧАСТ СРБИЈЕ, ЈЕДИНОМ САВЕЗНИКУ И ПРИЈАТЕЉУ РУСИЈЕ У ЕВРОПИ!“ Представници запада овим су били запрепашћени.

10) Други светски рат – Победа ослободилачке војске Србије и Југославије дефинитивно је завршена уласком Црвене армије у источне и северне делове Југославије крајем 1944. године. Руска војска изгубила је неколико хиљада својих војника на територији Југославије.

11) У данашње време једино се Русија залаже за Србију и њен економско – војни просперитет и целовитост њене територије. Једина је светска сила која се здушно залаже за повратак територије Косова и Метохије Србији. Русија је држава која са Србијом реализује економске пројекте од којих ће Србија постати значајан стратешки и економски фактор на Балкану и региону.


12) Шта се догодило током кампање НАТО бомбардовања Србије? Зашто Русија није помогла? Многи еврофили овај слаби ангажман Русије поводом бомбардовања Србије тумаче као недостатак жеље и незаинтересованост Русије да нам помогне. Но, да ли је то заиста то тако?
Након распада СССР, Русија улази у дубоку политичку, али пре свега економску кризу. „Перестројка“, прелазак социјалистичке привреде на капиталистички модел привређивања, начинио је огромне проблеме руској економији. Може се рећи да се руска економија налазила у колапсу и на граници потпуног краха. Огромна незапосленост, затварање великог броја предузећа, пљачка народа, огромна стопа криминала, милиони незапослених, масе људи огрезле у алкохолизам и наркоманију биле су нормална слика Русије током деведесетих. У Русији је владала глад у најбуквалнијем смислу те речи. Познати економисти света ову су земљу називали „Нигерија у снегу“.
Јељцин и КлинтонДа би колико толико поправила своју привредну ситуацију и спречила пропаст и распад земље, који је већ био на помолу, Русија је била принуђена да тражи помоћ и финансијску подршку. Из тог разлога, председник Русије, Борис Јељцин, окреће се Европи и, пре свега, Америци, тражећи финасијску помоћ како би спречио тотални суноврат земље. 1993. године група генерала покушава да изведе војни пуч и свргне га са власти, али војска гуши тај пуч. Као услов помоћи у сфери финансија, Америка и западноевропске земље траже многе уступке од руског председника: умањење војног потенцијала Русије, брже реформе привреде, увођење парламентарне демократије и других демократских процеса. У најави је била и подела земље и њено распарчавање.
Налазећи се у таквој неповољној ситуацији и на страни побеђеног током Хладног рата, Русија је постала сведок страшне агресије на њеног савезника – Србију. Агонија је била још већа будући да је руски народ био на страни Србије и захтевао да држава помогне, али због потпуне пустоши која је владала земљом, готово потпуног краха економије, глади и хаоса који је све више прождирао руско друштво, и због зависности од помоћи западних земаља, Русија је била потпуно немоћна да помогне, осим у моралном смислу.
Ситуација је била отежана чињеницом да је српски председник, Слободан Милошевић, 1993. године, приликом пуча извршеног од стране групе руских генерала који су покушали да свргну Јељцина, јавно подржао заверенике. Сада, 1999. године, тај исти који је подржавао свргавање руског председника, требао је да тражи помоћ од истог, што је додатно закомпликовало целу ситуацију…
***

ФБР ДОДАТАК:
1999. године Мађарска је постала чланица НАТО савеза, а Румунија и Бугарска су биле у преговорима за пријем… Све три земље су добиле налог да НЕ ДОЗВОЛЕ ПРЕЛЕТ РУСКИХ АВИОНА преко своје територије…

И још је важно да се подсетимо шта је генерал Генерал Леонид Ивашов, председник руске Академије за геополитику, преговарач са руске стране приликом потписивања мировног споразума 1999. године, рекао о том времену:
„Ми смо се с Американцима договорили да ће највише половина (Американци су говорили – не мање од половине) снага безбедности, пограничних снага и оружаних снага СРЈугославије бити повучено из покрајине. Ми смо се договорили да натовске земље, које активно учествују у бомбардовању и агресији против СРЈ, неће размештати своје снаге у дубини територије покрајине. Била је одређена и обележена зона од три до пет километара дуж границе са Албанијом и Македонијом. Ми смо пристали на присуство натовских структура једино у Призрену, отприлике 55 километара од границе. Овде је требало да буде размештена немачка бригада. Међутим, Строуб Талбот и Виктор Черномирдин су у суштини игнорисали ту заједничку одлуку руске, америчке и финске стране./…/ Черномирдин је трговао са Клинтоном и Гором о предмету његове подршке као кандидата за председника Русије. Мени је постало јасно зашто је Черномирдин трговао Србијом – да је требало, он би и пола Русије продао. Међу њима је постојао договор:Гор председник САД, Черномирдин – председник Русије.“(„Геополитика“, број 29/2008.)

18 мишљења на “КАДА ЈЕ СВЕ РУСИЈА ПОМОГЛА СРБИЈИ И ШТА СЕ ДОГОДИЛО 1999. ГОДИНЕ?”

 1. Ulazak Crvene armije je sa sobom doneo i pljacku i silovanje srpskih zena od strane ruskih vojnika. Da se ne zavaravamo kako je sve bilo idealno

  1. Ne sumnjam da je bilo i takvih slucajeva o kakvim govoris, ali evo jedne price koja se vezuje za moju porodicu. Oktobra 45. Crvena armija je oslobadjala Pozarevac i kretala se ka Beogradu. Kod Pozarevca prema Dunavu postoji selo Petka, moj otac je bio dete u kuci bez odrasle muske glave jer je njegov otac, moj deda pobegao u oslobodilacku borbu. Za vreme okupacije moj otac je pretrpeo vise maltretiranja od strane Nemacke vojske, pored otudjivanja imovine, zabrane kretanja sisanja do glave, batina, oduzimana im je i hrana. Onda su Nemci krenuli u panicno povlacenje ostavljajuci za sobom sve sto nisu mogli da ponesu, Crvena armija je nadirala u talasima i bez neke velike organizovanosti. Moj otac je prvi put bos i slobodan trcao na obalu Dunava i posmatrao Nemce u strahu i bekstvu. Tog pre podneva u Petku su stigli crvenoarmejci. Pojavio se covek na konju, pricao je nesto sto moj otac nije mogao da razume, Da skratim prenocio je u nasoj kuci iz Nemackog magacina doneo nesto prehrambrenih proizvoda i nemacku cokoladu. Moj otac je tad prvi put u zivotu jeo cokoladu. Stranac je bio Oficir crvene armije, ujutro nastavio sa vojskom dalje ka Beogradu niko nije bio opljackan, niti povredjen i silovan jedino su iz jedne gazdinske kuce koja je saradjivala sa okupatorom, razdelili pokucinstvo ostalim siromasnim kucama to je bio vid neke instant brze pravde. Moj otac je preminuo ove godine, poslednji put je gledao vesti kad je Vucic izjavio da su nam Nemci prijatelji, ugasio je tv i rekao da mu vise ne kupujem novine. Nismo nikad obnovili kontakt sa plemenitim oficirom ali smo uceni da postujemo zrtvu ljudi koji su nam podarili slobodu rizikujuci svoje zivote.

   1. ovo treba da kopiras da ne kucas stalno i svakom idiotu jednostavno nalepis. u kom ratu nije bilo necega sto nije trebalo da se dogodi. hiljadu ljudi hiljadu cudi. ali ja od drugih nesto nisam bas upoznat za velikodusnu pomoc. krece se ladja francuska! aha kretala bi se bas da nije bilo ruskog cara i to pod pretnjom.

 2. Sve je to tačno,Srpski narod zna gde mu je mesto u slovenskom prijateljstvu i bratstvu.Nažalost pretrpeo je nevidjene gubitke svojih resursa i nekako je uspeo kao protiv vetrenjača da se bori sedamdeset i dva dana protiv nevidjene horde pobesnelih idiota.Nažalost i ako je bio duboko u pravu niko nije bio u stanju da mu pomogne da časno izadje i z tog hegemonističkog djubreta.Danas se Srpski narod bori sa svojim sopstvenim porobljivačima koji mu nameću nevidjene poreske i ostale dažbine,u situaciji kada je za dvadeset i pet godina neprestano besomučno uništavana industrija i privreda,na vlasti su ljudi koji su očerupali ovaj narod,ma da moram da kažem svaka čast izuzecima.Sa takvom klikom put u budućnost jednog slobodnog i razvijenog društva koje želi Srpski narod je potpuno neizvestan.Iskreno rečeno od srca želimo da Ruski narod i Putin uspeju da izadju iz zagrljaja sotone koja davi ceo svet a posle toga valjda će mo i mi naći svoj put. Neka živi Rusija i neka ostvari sve svoje želje imaće tu mesta i za nas.

 3. Хвала за правду од руса. Али ништа нема о доброволцима у 99. године и о аеродрому у Приштине, на жалост

 4. Ok,ako nisu mogli 99e da nam pomognu,zasto nam sad ne pomognu? Jasno neka kaze Putin,imate moju podrsku i zastitu,povratite Kosovo,mi cemo vam pomoci vojno ako ne drugacije? Rusi su nam braca isto kao i Albanci,zabole ih nesto za nas….

  1. Lupas gluposti, sto bi Rusi isli protiv zelja ovih vlasti koje od 2000-te vode Srbiju? A svi oni od Djindjica, Tadica pa do Vucica zbog svojih licnih aranzmana ne zele da se bore za Kosovo i Metohiju, pa sto bi se onda Rusi borili za to…?

 5. Rusija nikada nije pomogla Srbiji. Svištovskim sporazumom je htela da okupira Srbiju i oduzme joj zemlju do Niša, srećom, Berlinskim kongresom je Bizmark poslao na istok. Rusi su upropastili Karađorđa preko izaslanika Rodofinikina i upropastili ceo I Srpski ustanak. Ono što je Selim II nudio Karađorđu dobili smo tek 30 godina kasnije, zahvaljujući Rusima izgubljena je trećina 19. veka. Rusi su razorili Srbiju u II Sv. ratu više od Nemaca, a samo Titovo NE Staljinu 1948. i okretanje zapadu je spasilo Srbiju sudbine istočnoevropskih zemalja pod ruskom čizmom. Rusi su kumovali odvajanju Kosova jer im je trebao model za Krim. Pomoć u bombardovanju 1999. još nije stigla iz Rusije. Oteli su nam NIS i uništili ga za 9 godina. Daleko im lepa kuća!

  1. Auuu pa tebi mora da je mozak u skutima Natase Kandic, ili ne daj boze u skutima onih zena u crnom… Ej Rusi razorili Srbiju vise nego Nemci?!?!! Kakav imbecilni um moze to da napise? Eto, meni su pola familije pobili Nemci a pola ustaše, dok su Rusi one sto su preziveli oslobodili – i gle cuda, nikog nisu ni silovali ni razorili… A ti pavijanu idi i leci se…

 6. Ма Руси хоће нама да помогну данас, на војној паради у Београду Путин је дошао због народа, баш га брига за ове на власти. Али ти на власти су проблем, како да уђеш у државу и помогнеш без позива. Као ја уђем твоју кућу да поправим нешто, а ти ме ниси звао и узимаш пушку и претиш ми.

  Тако би и овде било, иста проћа, ту је НАТО и зато нема, али и има помоћи. Колико нам Руси нуде, те јужни ток, па нам нуде и оружије, па и финансијску помоћ. Када је Путин био у посети рекао је, шта год затреба Србији!!!!

  Кад су биле поплаве у мају прошле године, ко је први одговорио? Ко је ризиковао своје животе?

  Ми смо проблем данас за Руску помоћ, не Руси.

  1. Хвала Вам за смирено и аргументовано излагање без дизања тензије и конфронтације са било ким, поготово онима који мисле другачије. Респект.

 7. Nije samo 1999 problem. Kada je Napolen napao Rusiju, Srbija je ostavljena turcima na milost i ne milost. To se nije desilo sa Rumunijom i Bugarskom. Takodje mirom u San Stefanu Rusija je stvorila veliku Bugarsku. Sto se tice Madjarske, Rumunije i Bugarske one su i danas clanice NATO pakta. Kao sto su 1999 zabranile prelet preko svoje teritorije, to mogu da urade i danas.

 8. To je Levi zapadnjačka propaganda, koju su koristili isti oni koje ja zapad i instalirao posle II sv.rata. Ne sporim da je možda i bilo pojedinačnih slučajeva, ali nikad kod crvenoarmejaca nije bilo pravilo. Danas isplivavaju i podaci da su Amerikanci to masovno radili sa nemicama, ali u to vreme „nije bilo poželjno“ o tome govoriti.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s